Deze website maakt gebruik van Cookies.

The Golden Stool

LOD muziektheater / Gorges Ocloo

Golden stool
 • do, 27.04 – 20:00
  Bourlaschouwburg Antwerpen
 • vr, 28.04 – 20:00
  Bourlaschouwburg Antwerpen
 • za, 29.04 – 20:00
  Bourlaschouwburg Antwerpen
 • zo, 30.04 – 15:00
  Bourlaschouwburg Antwerpen
 • vr, 05.05 – 20:00
  Vooruit Gent

Wie is Nana Yaa Asantewaa? Wat heeft ze bete­kend? En wat is haar nala­ten­schap?

Een oude vrouw neemt rond 1900 de lei­ding in het ver­zet tegen de troe­pen van de Britse Monarch en houdt samen met de door haar opge­rich­te vrou­wen­bri­ga­de een jaar lang stand in een gevecht om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana.

Al jaren wor­den de Asante afge­slacht voor hout, goud en cacao. De indu­stri­ë­le revo­lu­tie in het ver­re Engeland vraagt om mid­de­len, veel mid­de­len, als een hon­ge­rig beest. Het opei­sen van de Golden Stool door de Britse Monarch was voor Nana Yaa Asantewaa en haar vrou­wen de drup­pel. De Golden Stool zou het land niet ver­la­ten!

Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga (sopraan), Nonkululeko Nkwinti (mez­zo­so­praan), Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Abena Biney Gloria, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie en Somalia Williamson zin­gen, spe­len en dan­sen het ver­haal van Nana Yaa Asantewaa en haar moe­di­ge strijd, op de tonen van beroem­de aria’s uit het klas­sie­ke wes­ter­se ope­ra­re­per­toi­re — dat Gorges Ocloo zich voor de gele­gen­heid heeft toe­ge­ëi­gend. Händel, Bizet, Sjostakovitsj, Verdi, Vivaldi, Beethoven, Orff,… ze pas­se­ren alle­maal de revue. Met deze AfrOpera legt Gorges Ocloo zijn wor­tels bloot.

CONCEPT, REGIE, TEKST EN COMPOSITIE Gorges Ocloo SOPRAAN Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga MEZZOSOPRAAN Nonkululeko Nkwinti KOOR, DANS, PERCUSSIE Doris Bokongo, Nkumunathalie Bokongo, Nkumugloria Abena Biney, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie, Somalia Williamson ADVIES COMPOSITIE EN KOOR MASTER Joris Minten CO-LIBRETTO Josse De Pauw DRAMATURGIE Tom Rummens, Josse De Pauw MUZIKAAL ADVIES Katherina Lindekens PRODUCTIELEIDING Eva De Wolf REGIE-ASSISTENTIE Chiara Monteverde VIDEO Wim Piqueur

PRODUCTIE Toneelhuis, LOD muziek­the­a­ter COPRODUCTIE Opera Ballet Vlaanderen, O. Festival Rotterdam MET DE STEUN VAN Enoa, de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid MET DANK AAN Lukas Vanhoutte, Naomi Lampariello, Isa Tubbax